Vi utvecklar Luleå Hamn
Hamnens verksamhet och utbyggnad påverkar dig som närboende på olika sätt. På den här sidan finns övergripande information om tillståndsprocessen för vårt verksamhetstillstånd, svar på vanliga frågor samt vem du kan kontakta.
Hur tillståndsprocessen går till
Enligt miljöbalken är det tillståndspliktigt att bedriva hamnverksamhet och därför måste Luleå Hamn ha ett beslut med godkända villkor. Just nu ansöker vi om ett nytt verksamhetstillstånd där det tagits fram en miljökonsekvensbeskrivning, teknisk beskrivning och ansökan. Ansökningshandlingarna lämnades in till Miljöprövningsdelegationen i Norrbotten den 14 november 2024.
I april 2024 genomförde Luleå Hamn samråd med berörda intressenter och allmänheten.
Andra projekt som Luleå Hamn redan har fått tillstånd för är projekt Malmporten och anläggande av en allvädersterminal. De tillstånden ger rätt att anlägga i vattenområde och har likheter med ett bygglov, vilket betyder att villkoren gäller för byggtiden. När sedan driften tar över regleras verksamheten under vårt verksamhetstillstånd. Riktvärdena under byggtiden följer Naturvårdsverkets allmänna råd och riktlinjer.
Preliminär tidplan tillståndsprocessen
Särskilt berörda fastigheter
Luleå Hamn har tagit fram modelleringar av bullerutbredning vid fullt utbyggd verksamhet och med bullerdämpande åtgärder. Modelleringarna finns med som underlag i det verksamhetstillstånd som Luleå Hamn ansöker om. De visar att ett 50-tal fastigheter på Sandön räknas som särskilt berörda då de är inom det område som riskerar att inte uppfylla dagens miljövillkor. En majoritet av fastigheterna är fritidsboenden. Just nu har Luleå Hamn en dialog med särskilt berörda fastighetsägare och värderingar och besiktningar är klara. Såhär är ersättningserbjudandet utformat och fastighetsägarna har möjlighet att välja erbjudande fram till mars 2025:
- Försäljning av fastigheter: bostads- och fritidsfastigheter med en avgränsad tomt värderas och Luleå Hamn löser in de fastigheter där fastighetsägarna vill sälja. Köpesumman motsvarar marknadsvärde med ett tillägg.
- Kompensationsåtgärder kvarboende: Luleå Hamn erbjuder sig att kompensera kvarboende för all skada med del av marknadsvärde samt vid behov görs lämpliga bullerdämpande åtgärder på exempelvis fasader, fönster, ventilation samt uteplatser.
- Ersättning för skada på rörelse: Luleå Hamn utvärderar eventuell påverkan på näringsverksamhet knuten till berört område på Sandön och i sådant fall skada uppstått ska den ersättas.
Dialog med dig som närboende
Hamnens verksamhet och utbyggnad påverkar dig som närboende på olika sätt och därför är det viktigt för Luleå Hamn med en dialog. Vi har ordnat medborgardialoger för att nå ut med information om hamnens utbyggnad, vilket har varit viktigt för att samla in synpunkter. Luleå Hamn har initierat referensgruppen Framtidens hamn med representanter från närområdet. På olika sätt är vi också i direktkontakt med dig som är berörd. Du är alltid välkommen att höra av dig om du saknar någon information, eller vill lämna synpunkter.
Kontakt och information
Frågor om hamnens utbyggnad och tillståndsprocess lulea.hamn@portlulea.com
Frågor om fastighets- och ersättningsfrågor
Anders Forsgren, 070 697 30 96, anders.forsgren@portlulea.com
Luleå kommuns webb om samhällsomställningen
Framtidens Luleå - Luleå kommun
Tidigare medborgardialoger
23 april, 2024. Presentationer om utbyggnaden av hamnen och vad som pågår inom de olika projekten samt dialog/mingel med Luleå Hamn, projekt Malmporten, Luleå kommun/Luleå industripark, LKAB och Stegra.
6 december 2023. Luleå Hamn, kunder och samarbetspartners presenterade aktuell information för fastighetsägare på Sandön och verksamhetsutövare i skärgården. Ta del av presentationen (PDF)
3 oktober 2023. Information om nuläget och dialog om utbyggnaden. En utredning kopplat till yttre miljö där bullernivåerna för hamnens planerade verksamhet år 2025-2030 presenterades. Ta del av inspelningen (öppnas i nytt fönster).
Faktaruta: utvecklingen av Luleå Hamn
En gång i tiden flyttades hela Luleå för hamnens och havets skull. 400 år senare är hamnen i Luleå fortfarande lika betydelsefull för sin stad och region. Luleå Hamn ska inom några år stå redo att frakta tre till fyra gånger så mycket gods som i dag, ta emot fyra gånger så mycket fartygstrafik och kunna hantera helt nya godstyper och produkter. Bakgrunden till utbyggnaden är dels de stora industrisatsningarna som pågår, dels en kapacitetsbrist som redan i dag finns i hamnen. Vi söker därför ett nytt verksamhetstillstånd för ökad mängd gods och förändrade bullervillkor nattetid.