Utbyggnaden av Luleå Hamn
Luleå och Norrbotten har en unik möjlighet att vara världsledande i industrins omställning. För att satsningen på en mer hållbar produktion ska gå att genomföra krävs en länk till resten av världen. Luleå Hamns utveckling och stärkta godskapacitet är därför en grundförutsättning för den tillväxt och gröna omställning som nu sker inom gruv- och stålindustrin i norr. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi planerar att växa.
Så växer och utvecklas Luleå Hamn
För att hantera ökad fartygstrafik och nya godsslag behöver hamnen byggas om. Vi stärker infrastrukturen med nya järnväg- och väganslutningar. Dessutom planeras för kajer, terminalområden, lagringsytor och lastnings- och lossningsstationer. Genom projekt Malmporten som genomförs av Luleå Hamn och Sjöfartsverket fördjupas och breddas farlederna, och farledsutmärkningen moderniseras.
Av muddermassorna skapas nya landytor som ger plats åt en logistikpark. En ny djuphamn kopplas samman med järnväg som ansluter till södra Malmbanan vilket innebär smidigare godsflöde till och från Norrbottens viktiga industrier. Att större och fullt lastade fartyg kan komma till Luleå Hamn, leder till effektivare sjötransporter och minskad miljöpåverkan per ton fraktat gods.
400%
Från 2020 till 2030 beräknas antalet fartygsanlöp kunna gå från 600 fartyg/år till 2200–2500 fartyg/år.
250%
Varje år omsätts mer än åtta miljoner ton gods i Luleå Hamn, men den siffran beräknas att nästan trefaldigas från 2020 till 2030.
300 %
För att möjliggöra Norrbottens tillväxt ska Luleå Hamns lastkapacitet öka med 300 % från 2020 till 2030.
”Vi ska göra något som ingen har gjort förut. Vi bygger en hamn som gör det möjligt för Norrbotten att bli världsledande i den gröna omställningen. Samtidigt tryggar vi Luleå som levande sjöfartsstad för kommande generationer.”
– Anders Dahl, vd Luleå Hamn
En strategisk hamn för framtiden
Luleå Hamn är redan idag en prioriterad och strategiskt viktig nod för sjöfarten i Bottenviken, och vår betydelse kommer bara att öka. Vi är Sveriges tredje största transporthamn och en av Sveriges fem så kallade CORE-hamnar. Det innebär att hamnen i Luleå är utsedd som strategiskt viktig och prioriterad av EU. Hela 90 procent av EU:s järnmalmsproduktion sker i norra Sverige. I Luleå kommer även två av EU:s nio godskorridorer knytas samman: North Sea-Baltic och Scandinavian-Mediterranean. Dessutom blir Luleå en allt viktigare nod för The Arctic Gateway, ett samarbete och en godskorridor för naturtillgångar som knyter samman Arktis med världen.
Stärker den hållbara sjövägen till världen
Projekt Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid, men det är framför allt ett projekt med stora vinster för miljö, samhälle och människa.
I dialog med Luleå och dig
Omställningen som sker i Luleå och utbyggnaden av hamnen kan innebära påverkan för dig som närboende. För oss är det viktigt att ha en bra dialog med allmänhet och medborgare i Luleå, inte minst med dig som påverkas mer direkt av hamnens utbyggnad. På sidan närboende finns mer information, svar på vanliga frågor.
EU-finansierade projekt
Merparten av kommande investeringar i den gröna omställningen genomförs i närheten av Luleå kommun med hamnen som betydande knutpunkt för logistiska flöden. Det EU-finansierade projektet "Ökad kapacitet – etapp 1" innebär att vi kan påbörja och påskynda arbetet med att skapa Framtidens hamn, med fokus på intermodala lösningar.
Nyindustrialiseringen som sker i Norrbotten ställer krav på ett förbättrat transportnät och konkurrenskraftiga transportlösningar. Projektet ska rusta upp järnväg för att möta kundernas behov kopplat till den gröna omställningen inom industrin.