Projekt och samarbeten 

Vår vision är att vara ett ledande och säkert transportnav i den arktiska regionen. Just nu pågår en utbyggnad av Luleå Hamn där innovation och utveckling för att möta våra kunders behov. Vi driver i dagsläget flera EU-projekt och medverkar i samarbetsprojekt som du kan läsa mer om här. Målet med våra samarbeten är att de ska skapa nytta och utveckling får vår verksamhet och för våra kunder. Utöver projekten nedan driver Luleå Hamn en rad egna delprojekt som rör modernisering och utbyggnad av hamnen.

Läs mer om utbyggnaden av Luleå Hamn

 

Projekt Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid, men det är framför allt ett projekt med stora vinster för miljö, samhälle och människa. Projektet genomförs av Luleå Hamn och Sjöfartsverket. 

Merparten av kommande investeringar i den gröna omställningen genomförs i närheten av Luleå kommun med hamnen som betydande knutpunkt för logistiska flöden. Det EU-finansierade projektet "Ökad kapacitet – etapp 1" innebär att vi kan påbörja och påskynda arbetet med att skapa Framtidens hamn, med fokus på intermodala lösningar.

Läs mer om projektet Ökad kapacitet – etapp 1

Nyindustrialiseringen som sker i Norrbotten ställer krav på ett förbättrat transportnät och konkurrenskraftiga transportlösningar. Projektet ska rusta upp järnväg för att möta kundernas behov kopplat till den gröna omställningen inom industrin.

Läs mer om projektet Ökad godstransport järnväg

Fartyg skyndar sig idag till ankringsområden för att, när de väl är på plats vänta i kö för att få lasta eller lossa. De tillbringar därför upp till nio procent av tiden liggande för ankar i väntan på att få lasta eller lossa och förbrukar upp till 15 procent av bränslet under processen i hamn. Om digitaliserade smarta anlöp användes fullt ut idag skulle utsläppen från svenskregistrerade fartyg, i svenska vatten, vara i storleksordningen 150 000 ton CO2 / år mindre än vad de är idag. 

Just-in-time innebär att fartyg anlöper hamn i den takt som det finns kapacitet att ta emot fartyget och dess last. Framför allt handlar fördelarna om minskade emissioner genom att fartygen kan hålla en låg och jämn fart snarare än en hög fart för att sedan vänta till ankars. Därmed kan bunkerförbrukning och klimatpåverkan minskas avsevärt.

Systemdemonstrator Smarta Anlöp syftar till att bidra till en minskning av koldioxidutsläppen från sjöfarten genom att utveckla tekniska och operationella lösningar som skapar förutsättningar för just-in-time-anlöp. Målet är en kopierbar och spridningsbar anlöpskoordinering med just-in-time koncept.

Projektpartners

Sjöfartsverket är koordinerande projektpartner. Demonstratormiljön i projektet utgörs av Gävle hamn, Luleå hamn och Piteå hamn. Norrbottens logistikråd via Norrbottens handelskammare bidrar med transportköparperspektivet och en arena för dialog, kommunikation och resultatspridning. Göteborgs universitet bidrar med forskare i logistik och rättsvetenskap. 

Läs mer om Luleå hamns digitaliserade anlöpsprocess

H2Derivatives@BSP är ett samarbetsinitiativ som syftar till att utveckla praktiska lösningar för att stödja sjöfartssektorns omställning till låga och nollutsläppsbränslen baserade på väte, så kallade vätebaserade bränslen (H₂-derivat), inklusive metanol, ammoniak och vätgas. Luleå Hamn fungerar som central nod för analys- och kartläggningsarbetet och utgör ett konkret fall som förankrar det svenska klustrets arbete i projektet. 

Idag är över 99 % av den globala handelsflottan fortfarande beroende av fossila bränslen. För att nå de internationella klimatmålen, inklusive nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050, krävs en grundläggande omställning av sektorn. Det innebär både en drastisk förbättring av energieffektiviteten och ett storskaligt skifte till förnybara bränslen.

Mot en klimatneutral sjöfart

Vätebaserade bränslen förväntas spela en central roll i att göra sjöfarten klimatneutral. Genom att använda förnybar el för att producera vätgas via elektrolys kan denna kombineras med kol eller kväve för att skapa energitäta, lagringsbara bränslen som lämpar sig för långväga transporter och tung sjöfart. Men sjöfartssektorn är ännu inte redo och står fortfarande inför stora utmaningar.

H2Derivatives@BSP syftar till att hantera de utmaningar som idag hindrar sjöfartssektorn från att ställa om till förnybara vätebaserade bränslen, genom att bygga upp en solid kunskapsbas och utveckla praktiska verktyg som stöd för hamnmyndigheter och andra maritima aktörer. 

Samarbetspartners och finansiering

Projektet H2Derivatives@BSP finansieras av Interreg Östersjöregionen med medfinansiering från Europeiska unionen och Trafikverket. Totalt samlar det treåriga projektet 40 organisationer, varav 15 är projektpartner (inklusive 8 hamnar, 3 energibolag, 2 forskningsorganisationer och 2 branschorganisationer) samt 22 associerade organisationer från hela Östersjöregionen, inklusive Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Initiativet samordnas av Port of Hamburg Marketing.

Det svenska klustret fokuserar på att bygga kunskap och utveckla gemensamma, systemnivålösningar som gör det möjligt för svenska hamnar att omvandlas till hållbara energinoder.  Luleå Hamn utgör ett konkret fall som förankrar det svenska klustrets arbete. 

Läs mer om H2Derivatives@BSP

SV Medfinansieras Av Europeiska Unionen POS