Frågor och svar
Ta del av vanliga frågor och svar kring utvecklingen av Luleå Hamn. Kontakta oss om du saknar någon information.
Frågor och svar
Uppdaterad 2024-10-13.
Fram till år 2030 kommer helt nya landytor på 750 000 kvadratmeter att växa fram och ge plats för en ny logistikpark, lagringsytor, utbyggd infrastruktur och nya industrisatsningar. Farleder och hamnar fördjupas, hela hamnområdet växer, fler kajer anläggs och infrastrukturen stärks. 2030 ska Luleå Hamn ha kapacitet att frakta tre till fyra gånger så mycket gods som i dag, ta emot fyra gånger så mycket fartygstrafik, stå redo att hantera helt nya godstyper och produkter. Stor del av utvecklingen i hamnen sker inom två större projekt som heter Projekt Malmporten och Framtidens hamn.
Luleå Hamn kommer att växa vilket innebär fler fartyg och en ökad godshantering. Det kommer att leda till mer trafik i farlederna och även ökade bullernivåer. Därför ansöker vi om ett nytt verksamhetstillstånd hos Miljöprövningsdelegationen i Norrbotten. Som en del i tillståndsprocessen bjöd vi in till ett samråd med berörda intressenter och allmänheten i april 2024.
Modelleringar av bullerutbredning vid fullt utbyggd verksamhet och med bullerdämpande åtgärder visar att ett 50-tal fastigheter på Sandön räknas som särskilt berörda då de är inom det område som riskerar att inte uppfylla dagens miljövillkor. En majoritet av fastigheterna är fritidsboenden. Såhär är ersättningserbjudandet utformat och fastighetsägarna har möjlighet att välja erbjudande fram till mars 2025:
- Försäljning av fastigheter: bostads- och fritidsfastigheter med en avgränsad tomt värderas och Luleå Hamn löser in de fastigheter där fastighetsägarna vill sälja. Köpesumman motsvarar marknadsvärde med ett tillägg.
- Kompensationsåtgärder kvarboende: Luleå hamn erbjuder sig att kompensera kvarboende för all skada med del av marknadsvärde samt vid behov görs lämpliga bullerdämpande åtgärder på exempelvis fasader, fönster, ventilation samt uteplatser.
- Ersättning för skada på rörelse: Luleå Hamn utvärderar eventuell påverkan på näringsverksamhet knuten till berört område på Sandön och i sådant fall skada uppstått ska den ersättas.
På grund av hamnens utbyggnad och säkerhetskrav har småbåtshamnen i Strömören stängts. En arbetsgrupp med representanter från småbåtshamnen, Luleå kommun och Luleå Hamn undersöker olika lösningar. En grupp med båtägare arbetar för en lösning i Svartöstaden. Luleå Hamn har åtagit sig att bidra med bryggflytt samt nya bryggor och kommunen kommer se över det som behövs på land, exempelvis parkeringsplatser.
Projekt Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid. Farlederna in till Luleå muddras för att kunna ta emot större, fullt lastade fartyg, en ny djuphamn anläggs och landytor på 750 000 kvadratmeter skapas. Projektet är ett samarbete mellan Luleå Hamn AB, Luleå kommun, Sjöfartsverket och Trafikverket. Sjöfartsverket och Luleå Hamn genomför projektet där muddringsarbetena beräknas vara klart 2028. Vill du veta mer? Besök www.malmporten.se.
De flesta industrier i regionen påverkas direkt eller indirekt av att hamnens kapacitet tillåts växa. För att satsningen på fossilfri industri ska gå att genomföra krävs en utbyggnad av Luleå Hamn. Med fördjupade farleder och ny djuphamn kommer hamnen i Luleå kunna ta emot större och fullt lastade fartyg. Det ger effektivare sjötransporter med kraftigt minskad miljöpåverkan per ton fraktat gods. Hamnen kommer också att kunna hantera nya godstyper och produkter vilket krävs för industriomställningen. I anslutning till den nya djuphamnen byggs en ny järnväg som ansluter till Södra Malmbanan och övriga regionen vilket innebär ett smidigare godsflöde mellan hamnen i Luleå och Norrbottens industrier. Luleå Hamn blir Sveriges andra största hamn, efter Göteborgs Hamn. Det gör oss till en viktig knutpunkt även för EU.