Luleå Hamn investerar i en till bogserbåt
I veckan skrev Luleå Hamn kontrakt på inköp av en ny isbrytande bogserbåt som förväntas vara i drift i början av nästa år. – Förstärkningen innebär att vi effektivare kan bistå våra kunder med bogserbåtsassistans, och att vi kan möta industrins framtida behov, säger Luleå Hamns vd Anders Dahl.
Luleå Hamn har i dag tre isbrytande bogserbåtar som assisterar fartyg in och ut från hamnen, samt ansvarar för hamnisbrytning. Dessutom utför Luleå Hamn hamnisbrytning i Kalix och Piteå vilket innebär att två bogserbåtar är utstationerade vintertid. Att trion nu kompletteras med en båt betyder att servicen gentemot kunderna ökar.
– Vi kan effektivare bistå våra kunder med assistans och blir mindre sårbara vid haverier. Att resorna mellan orterna minskar sparar dessutom tid, pengar och miljö. Under de närmaste åren kommer vi att se en ökning av fartygstrafiken vilket vi redan nu behöver ta höjd för, säger Anders Dahl.
Även projekt Malmportens genomförande under de kommande åren underlättas då fartygstrafiken behöver hanteras parallellt med att muddringen pågår.
Unika bogserbåtar i Luleå Hamn
Den nya bogserbåten har en så kallad asimuth stern drive-framdrift, ASD, vilket innebär att propellrarna kan rotera 360 grader oberoende av varandra. Det ger en väldigt god manöverförmåga och gör att den har lika stark dragkraft framåt som bakåt, säger Markus Andersson, driftchef på Luleå Hamn.
– Vår bogserbåt Vilja har också den här tekniken vilket gör att arbetet går snabbare, samtidigt som säkerheten ökar för både fartygen vi assisterar och våra egna besättningar. Det som är unikt för alla våra bogserbåtar är att de är byggda för hamnisbrytning i våra tuffa isförhållande.
Victoria i drift under nästa år
Förarbetet med att investera i en ny bogserbåt och upphandling har pågått under en längre tid. I veckan skrev hamnen köpekontraktet med det varvet Damen Shipyards Group, ett globalt verksamt företag baserat i Nederländerna med mer än 50 varv och relaterade företag. Kontraktet är värt 16 miljoner EUR. Nästa steg är att båten ska målas för att matcha sina syskon och därefter behöver Transportstyrelsen godkänna svensk inflaggning av fartyget.
– Det betyder att de kontrollerar att den efterlever svenska och internationella regelverk som gäller för alla fartyg över 500 bruttoton. Sen kan resan till Luleå börja och vi räknar med att hon är på plats och i drift under första kvartalet nästa år, säger Markus Andersson.
Fakta om den nya bogserbåten
Luleå Hamns befintliga bogserbåtar heter Valkyria, Viscaria och Vilja. Hamnstyrelsen har beslutat att den nya båten kommer att få namnet Victoria. Det blir hamnens tredje bogserbåt med namnet Victoria, men de historiska kopplingarna går längre tillbaka än så. Redan i slutet av 1800-talet verkade bogserhjulångaren ”Gamla Vickan” i Luleå. Den nya bogserbåten kommer döpas under en ceremoni under nästa år.
Victoria är 33,45 meter lång, 12,53 meter bred. Den har 10 000 hästkrafter och en dragkraft på 72 ton. Det går att jämföra med hamnens övriga bogserbåtar där Vilja ha en likvärdig dragkraft, Viscaria på 62 ton och Valkyria 35.