Aktuellt

Ersättningsprocess för fastigheter på Sandön avslutas

2018 09 Miljö Hamnen 3
Ansökan om förnyat verksamhetstillstånd lämnades in till Miljöprövningsdelegationen i november förra året och parallellt med det arbetet har processen för att ersätta de särskilt berörda fastighetsägarna pågått. Foto: Brightnest

Sedan förra året har det pågått en dialog med de fastighetsägare som blir särskilt berörda av hamnens utbyggnad. Nu avslutas den ersättningsprocessen.

– De som omfattas av ersättningserbjudandet har fram till i mars i år haft möjlighet att välja om de vill ha ekonomisk kompensation för att bo kvar, eller om de vill sälja sin fastighet, säger Daniel Smirat, ordförande för Luleå Hamn.

Bakgrunden är hamnens utbyggnad och den utökade verksamheten som kommer att kräva ett nytt verksamhetstillstånd. Ansökan lämnades in till Miljöprövningsdelegationen i november förra året och parallellt med det arbetet har processen för att ersätta de särskilt berörda fastighetsägarna pågått. Det är 50 fastigheter på Sandön som är inom det område där hamnen riskerar att inte uppfylla dagens miljövillkor. Av dem är det över 40 fastighetsägare som har valt att sälja sin fastighet. Processen har föregåtts av flera medborgardialoger, samråd och en tät dialog med de som är särskilt berörda, säger Daniel Smirat.

– Vi förstår den sorg många känner över att sälja sin stuga eller sitt boende. Vi har så långt möjligt försökt att tillmötesgå de önskemål som framkommit under processen. Erbjudandet har anpassats på olika sätt bland annat för att medge tid för beslut och underlätta flytt.

Oberoende värderingar till grund för ersättning

Till grund för den ekonomiska ersättningen ligger värderingar som är gjorda under hösten. De fastighetsägare som sålt sin fastighet har gjort det till marknadsvärde med ett tillägg. För de som bor kvar erbjuds en ersättning för bullerdämpande åtgärder samt en kompensation av bedömd påverkan av marknadsvärde. Det har även gjorts utvärdering av påverkan på näringsverksamhet knuten till berört område på Sandön för att Luleå Hamn ska kunna ersätta skada på rörelse.

Luleå Hamn har redan tagit över ägandet av flera fastigheter som sålts, och fler tillträden sker under året och nästa år, säger Anders Dahl, vd för Luleå Hamn.

– Från tillträdesdatumet tar vi hand om fastigheterna och ronderar dem kontinuerligt, men intentionen är att tomterna på sikt ska återställas till naturmark.

Utökad verksamhet ska bära investeringen

Det slutgiltiga godkännandet att Luleå Hamn får betala ut ekonomisk ersättning har tagits av Luleå kommunfullmäktige under början av året.

– Vi är ett kommunalt bolag som behöver ha våra ägare i ryggen för att på lång sikt kunna skapa förutsättningar för hamnens utbyggnad. Men på sikt ska vi bära våra egna investeringar och den kalkylen går ihop med den ökade godshantering och fartygstrafik som följer med hamnens utökade verksamhet de kommande åren, säger Anders Dahl.

Fakta om hamnens utbyggnad

Luleå Hamn ska inom några år stå redo att frakta tre till fyra gånger så mycket gods som i dag, ta emot fyra gånger så mycket fartygstrafik och kunna hantera helt nya godstyper och produkter. Bakgrunden till utbyggnaden är dels de stora industrisatsningarna som pågår, dels en kapacitetsbrist som redan i dag finns i hamnen. Luleå Hamn söker därför ett nytt verksamhetstillstånd för ökad mängd gods och förändrade bullervillkor nattetid. Modelleringar av bullerutbredning vid fullt utbyggd verksamhet och med bullerdämpande åtgärder visar att ett 50-tal fastigheter blir särskilt berörda av hamnens utbyggnad. 

Kontakt

Anders Dahl, vd Luleå Hamn, anders.dahl@portlulea.com, 076 - 136 55 60
Daniel Smirat, ordförande Luleå Hamn, daniel.smirat@lulea.com, 076 - 109 17 58