Aktuellt

Sjöfarten finns i mitt DNA!

Anders Dahl (2)
Luleå Hamns nya VD

Det är måndag den 3 oktober 2022 och Anders Dahl gör sin första dag som vd för Luleå Hamn. Hamnen är en viktig del i den gröna omställning som sker i regionen. Anders Dahl har lång branscherfarenhet och har arbetat för sjöfarten i hela Sverige, nu blir han delaktig i den stora utvecklingen i Norrbotten.

- Det är fantastiskt roligt och spännande att få träda in i den här rollen i en organisation som Luleå Hamn. Den gröna omställningen är ju en global fråga där vi fortfarande inte har alla svar om vägarna framåt, men säkert är att Luleå Hamn är en viktig hubb för omställningen framåt – inte bara för Luleå och Norrbotten. Med det sagt är detta såklart även en stor och spännande utmaning, säger Anders Dahl.

Anders Dahl har drygt 20 års erfarenhet av olika ledarbefattningar, sist som isbrytardirektör på Sjöfartsverket med ansvar för svensk vintersjöfart och isbrytning. I sin nya roll vill han hitta balansen i att förvalta organisationen, ledarskapet och hitta nya vägar framåt, mycket med hjälp av sina tidigare erfarenheter.

- Jag har turen att få komma in i en oerhört välskött organisation med fantastiskt kompetenta och duktiga medarbetare. Jag kommer att ta med mig mycket av min tidigare erfarenhet från Sjöfartsverket för att förvalta och utveckla det. Hamnen är gränssnittet mot sjöfarten och sjöfarten är väldigt speciell med en uppsjö internationella regelverk, kontakter och kunder. Jag har varit i sjöfartsbranschen sedan dag ett, så allt det finns i mitt DNA, berättar Anders.

Men det var inte enbart Anders förståelse för logistiken och bred branschkunskap som gjorde att Luleå Hamn lockade som arbetsplats. Luleå Hamn är hela regionens hållbara länk till världen och en viktig möjliggörare för industrin, näringslivet och livet i norr. Arbetet som görs nu skapar en livskraftig sjöfartsstad även för kommande generationer, något Anders inte kunder motstå att få bidra till.

- Jag är Luleåbo i själ och hjärta! Det är oerhört häftigt att Norra Sverige är möjliggöraren för grön omställning. Ynnesten att få fokusera på min hembygd, att få vara med i satsningen och utvecklingen av allt som händer här betyder oerhört mycket för mig. Jag hade ångrat mig trefaldigt på dödsbädden om jag inte tog chansen att få vara med på den resan!