Bli vår nya Matros

Norrbotten växer och är en av de mest spännande platserna i Sverige. Luleå Hamn söker nu en Matros som vill vara med och bidra till en livskraftig framtid i Luleå och Norrbotten.

Hos oss arbetar du tillsammans med engagerade och skickliga kollegor och har goda möjligheter att utvecklas i din yrkesroll. Välkommen med din ansökan!

Sista ansökningsdag är 31:e januari, urval och intervjuer kan komma att ske löpande och tjänsten kan därför tillsättas innan sista ansökningsdag. Se därför till att skicka in din ansökan omgående.

Gå direkt till ansökan

En växande hamn för framtiden

Luleå Hamn är Sveriges tredje största transporthamn och omsätter drygt 8,5 miljoner ton gods varje år. Mellan 2022 och 2030 beräknas godshanteringen trefaldigas och antalet anlöpande fartyg likaså; allt för att möta industrins hållbara tillväxt i norr. Trots isbeläggning från januari till maj är hamnen öppen och i full drift året om. Tack vare våra statliga isbrytare och våra egna isbrytande bogserbåtar kan vi alltid vara tillgängliga för Norrbotten och omvärlden, i såväl tjock is som öppet vatten.

Luleå Hamn är och ska vara en hållbar länk till världen. På ett hållbart och engagerat sätt och tillsammans med våra intressenter skapar och tillvaratar vi möjligheter med regionens behov i fokus. Vår verksamhet styrs och förbättras ständigt genom hållbara beslut och arbetssätt

 • där säkerheten sätts främst
 • som skyddar miljön och förebygger förorening
 • där sociala aspekter beaktas
 • som är ekonomiskt försvarbara
 • där risker och möjligheter analyseras och beaktas

Bli en av oss

Vår arbetsplats sträcker sig från våra hamnar, kontor och kajer till skärgården och havet. Jobbet vi gör skapar värde för såväl Luleå och Norrbotten som världen bortom horisonten. Det är en spännande tid att jobba för hamnen i Luleå! Just nu formar vi framtidens hamn.

Vi växer och utvecklas i en rasande fart och en hållbar riktning, men allting förändras inte. Vi kommer alltid tro på att vara en schysst arbetsgivare och en trygg arbetsplats där vi stöttar varandra i vått och torrt, såväl på land som till sjöss. Bli en av oss och bidra till en livskraftig framtid i Luleå och Norrbotten!

Vi rekryterar nu en helt ny besättning till bogserbåtarna i Luleå Hamn där du kommer att få en gedigen inskolning för att du ska känna dig trygg i din nya roll.

Vad ingår i arbetet?

Som Matros på Luleå Hamns bogserbåtar är dina arbetsuppgifter varierande. Du jobbar i en besättning tillsammans med två kollegor. Det är ni tillsammans som ser till att arbetet sker på ett säkert sätt. Dina arbetsuppgifter är att underhålla, utföra maskinreparation kan även innebära svetsarbeten på bogserbåten. I tjänsten ingår det att du övningskör båten tillsammans med Befälhavare. Det är du som Matros som förtöjer vid assistans av andra fartyg och lägger fast båt vid kaj.

Att ha ett säkerhetstänk är viktigt, för att inte sätta dig själv eller någon annan i en farlig situation. Pressade situationer kan uppstå och det är då av vikt att du kan hantera stress för att kunna utföra ditt jobb på ett säkert sätt.

Vem är du?

Vi söker dig som har en Matrosutbildning alt är lättmatros, där du kan erhålla fler timmar till sjöss i tjänsten. Som person är du praktiskt lagd och trivs med att jobba i en mindre besättning. Som Matros är du bogserbåtens nav kring underhåll. Arbetet innebär en viss mekanisk färdighet då reparation sker löpande, vi ser gärna att du har svetskunskaper. Att du kan hantera och agera under stress och i pressade situationer är viktigt för oss. Vilket även kräver att du har en tillit till dina kollegor. Du har ett säkerhetstänk som genomsyrar hur du tar dig an arbetsuppgifterna och främjar en god arbetsmiljö för dig och dina kollegor.

På bogserbåten finns hytter med övernattningsmöjligheter till förfogande under dina arbetsveckor. Det finns inte personal som tillhandahåller mat på bogserbåten utan kostnadsersättning tillämpas. 

Som Matros jobbar du 7 dagar ledig 7 dagar. Under arbetsperiod om 7 dagar är du schemalagd klockan 7–12 resterande tid tillämpas jour. Maj-november kan annat schema tillämpas vid överenskommelse.

KRAV:

 • Matros
 • Körkort B
 • Datavana

Meriterande:

 • Traktorkort
 • Krankort
 • Basic Saftey
 • Advance Firefightning

Därför ska du jobba för Luleå Hamn

 • Vi utvecklas! Det händer otroligt mycket just nu! Vi är en hamn och arbetsplats som just nu växer och moderniseras som aldrig förr, som breddar sitt erbjudande och utvecklar hela verksamheten i en hållbar och digital riktning.
 • Vi ska må bra! Luleå Hamn är en schysst och trygg arbetsgivare. Här stöttar vi varandra i vårt dagliga jobb och sätter vårt välmående och vår säkerhet högst upp på dagordningen.
 • Vi samarbetar! I nära samarbete med näringslivet, myndigheter, globala kunder, rederier och systerhamnar runt Östersjön, utvecklar vi oss själva, vår hamn och världens sjöfart.
 • Vi skapar värde! Luleå Hamn är en stolt samhällsbyggare som skapar förutsättningar för hållbar, regional tillväxt och ett livskraftigt Luleå och Norrbotten.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 31:e januari, urval och intervjuer kan komma att ske löpande och tjänsten kan därför tillsättas innan sista ansökningsdag. Se därför till att skicka in din ansökan omgående.

 

Anställningsform: Tillsvidare (vi tillämpar 6 månaders provanställning).
Arbetstid: Heltid, dagtid, natt och helgarbete förekommer, beredskapstjänstgöring enligt schema.
Lönevillkor: Enligt avtal.
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Om du har frågor om tjänsten eller processen är du varmt välkommen att kontakta Sandra Senbom sandra.senbom@byhart.se eller 079–10 44 565.

Driftchef och befälhavare bogserbåtar,
Mikael Rönnbäck, 070-300 96 02.
Facklig företrädare Conny Smedkvist 070-300 96 0.

Varmt välkommen med din ansökan!

Till ansökan