Bli vår nya Befälhavare

Norrbotten växer och är en av de mest spännande platserna i Sverige. Luleå Hamn söker nu en Befälhavare som vill vara med och bidra till en livskraftig framtid i Luleå och Norrbotten.

Hos oss arbetar du tillsammans med engagerade och skickliga kollegor och har goda möjligheter att utvecklas i din yrkesroll. Välkommen med din ansökan!

Sista ansökningsdag är 31:e januari, urval och intervjuer kan komma att ske löpande och tjänsten kan därför tillsättas innan sista ansökningsdag. Se därför till att skicka in din ansökan omgående.

Gå direkt till ansökan

En växande hamn för framtiden

Luleå Hamn är Sveriges tredje största transporthamn och omsätter drygt 8,5 miljoner ton gods varje år. Mellan 2022 och 2030 beräknas godshanteringen trefaldigas och antalet anlöpande fartyg likaså; allt för att möta industrins hållbara tillväxt i norr. Trots isbeläggning från januari till maj är hamnen öppen och i full drift året om. Tack vare våra statliga isbrytare och våra egna isbrytande bogserbåtar kan vi alltid vara tillgängliga för Norrbotten och omvärlden, i såväl tjock is som öppet vatten.

Luleå Hamn är och ska vara en hållbar länk till världen. På ett hållbart och engagerat sätt och tillsammans med våra intressenter skapar och tillvaratar vi möjligheter med regionens behov i fokus. Vår verksamhet styrs och förbättras ständigt genom hållbara beslut och arbetssätt

 • där säkerheten sätts främst
 • som skyddar miljön och förebygger förorening
 • där sociala aspekter beaktas
 • som är ekonomiskt försvarbara
 • där risker och möjligheter analyseras och beaktas

Bli en av oss

Vår arbetsplats sträcker sig från våra hamnar, kontor och kajer till skärgården och havet. Jobbet vi gör skapar värde för såväl Luleå och Norrbotten som världen bortom horisonten. Det är en spännande tid att jobba för hamnen i Luleå! Just nu formar vi framtidens hamn.

Vi växer och utvecklas i en rasande fart och en hållbar riktning, men allting förändras inte. Vi kommer alltid tro på att vara en schysst arbetsgivare och en trygg arbetsplats där vi stöttar varandra i vått och torrt, såväl på land som till sjöss. Bli en av oss och bidra till en livskraftig framtid i Luleå och Norrbotten!

Vi rekryterar nu en helt ny besättning till bogserbåtarna i Luleå Hamn där du kommer att få en gedigen inskolning för att du ska känna dig trygg i din nya roll.

Vad ingår i arbetet?

Vinterhalvåret består bogserbåtens uppdrag främst av att bryta is från yttre kustbandet in mot hamn och assistera båtar att lägga till vid kaj. Under sommaren assisterar bogserbåten enligt båtbestämmelser vid Luleå hamn och vi verkar även i större utsträckning längs norrlandskusten.

Som befälhavare på Luleå Hamns bogserbåtar är du ansvarig över att manövrera och utföra jobbet ute till sjöss. Du för fram bogserbåten på ett säkert sätt tillsammans med din besättning, där omständigheterna kan vara utmanande och kräva dina kunskaper då det kan vara trångt och trixigt. Bogserbåtens främsta uppdrag är att kunna assistera fartygen som behöver lägga till vid kaj för att lasta och lossa. Som befälhavare behöver du vara kommunikativ och kunna ta fram relevant information för att ha ett övergripande ansvar kring logistik så att arbetet fortlöper enligt planering.

Du jobbar i en besättning tillsammans med två kollegor, där du är som befälhavare har det yttersta ansvaret, vilket kräver att du är trygg i att ha rollen som ledare. Du behöver kunna fatta beslut och agera utifrån detta, i likväl vardagliga som stressade situationer. På en bogserbåt kan det vara avgörande för att kunna tillämpa en säker arbetsmiljö.

Vem är du?

För att du ska trivas i uppdraget som befälhavare behöver du ha erfarenhet av livet till sjöss. Din kunskap kommer att vara ovärderlig när bogserbåten ska ligga nära och assistera de större fartygen. Du behöver i din ledarroll även vara en lagspelare, med ett förhållningssätt leder din besättning framåt. Vid stressade situationer krävs det att du har en handlingskraft och kan kommunicera till din besättning om vilka åtgärder som behöver vidtas. I de ansträngda miljöer som bogserbåtarna jobbar i krävs det ett stort säkerhetstänk hos dig. Du kommer leda en liten grupp där relation och tillit är viktigt för att främja en god och säker arbetsmiljö.

På bogserbåten finns hytter med övernattningsmöjligheter till förfogande under dina arbetsveckor. Det finns inte personal som tillhandahåller mat på bogserbåten utan kostnadsersättning tillämpas. 

Som Befälhavare jobbar du 7 dagar ledig 7 dagar. Under arbetsperiod om 7 dagar är du schemalagd klockan 7–15 resterande tid tillämpas jour. Maj-november är du schemalagd 14 dagar ledig 14. Under arbetsperiod om 14 dagar är schemalagd 7–15 och resterande jour.

KRAV:

 • Fartygsbefäl klass 3
 • Datavana
 • Språkkunskap : svenska och engelska
 • Körkort B

Meriterande:

 • Traktorkörkort
 • Kranförare
 • ASD (Azmuth stern drive).
 • ship security officer
 • Basic safety
 • Advance
 • Chip security officer

Därför ska du jobba för Luleå Hamn

 • Vi utvecklas! Det händer otroligt mycket just nu! Vi är en hamn och arbetsplats som just nu växer och moderniseras som aldrig förr, som breddar sitt erbjudande och utvecklar hela verksamheten i en hållbar och digital riktning.
 • Vi ska må bra! Luleå Hamn är en schysst och trygg arbetsgivare. Här stöttar vi varandra i vårt dagliga jobb och sätter vårt välmående och vår säkerhet högst upp på dagordningen.
 • Vi samarbetar! I nära samarbete med näringslivet, myndigheter, globala kunder, rederier och systerhamnar runt Östersjön, utvecklar vi oss själva, vår hamn och världens sjöfart.
 • Vi skapar värde! Luleå Hamn är en stolt samhällsbyggare som skapar förutsättningar för hållbar, regional tillväxt och ett livskraftigt Luleå och Norrbotten.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 31:e januari, urval och intervjuer kan komma att ske löpande och tjänsten kan därför tillsättas innan sista ansökningsdag. Se därför till att skicka in din ansökan omgående.

 

Anställningsform: Tillsvidare (vi tillämpar 6 månaders provanställning).
Arbetstid: Heltid, dagtid, natt och helgarbete förekommer, beredskapstjänstgöring enligt schema.
Lönevillkor: Enligt avtal.
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Om du har frågor om tjänsten eller processen är du varmt välkommen att kontakta Sandra Senbom  sandra.senbom@byhart.se eller 079–10 44 565.

Driftchef och befälhavare bogserbåtar,
Mikael Rönnbäck, 070-300 96 02.
Facklig företrädare, Conny Smedkvist, 070-300 96 07.

Varmt välkommen med din ansökan!

Till ansökan