Gå till innehåll
Luleå Hamn
Certifieringsmärke
slogan

Handslaget som bekräftar kontraktet. Finansdirektör Luis Cotarelo, vid det spanska varvet Astilleros Gondan och Henrik Vuorinen, VD för Luleå Hamn AB.

Världsunik bogserbåt beställd

Luleå hamn har beställt en världsunik bogserbåt med isbrytande egenskaper och hybriddrift. Miljöutsläppen minskar med cirka 20 procent vid vanliga uppdrag.

Luleå hamns vd Henrik Vuorinen besökte nyligen det spanska varvet Astilleros Gondan som fick kontraktet i hård konkurrens med 16 övriga varv. Ordern är värd cirka 150 miljoner kronor och leverans väntas våren 2019.

Bogserbåten är anpassad för is och kyla, samt klarar isbrytning av 1 meter tjock is i 3 knops hastighet. Den drivs av hybriddrift, det vill säga diesel i kombination med elektricitet.

En bogserbåts kapacitet mäts i Bollard Pull. En av Luleå hamns andra isbrytare, Viscaria, har en kapacitet på 64 ton. Den nya får en kapacitet på cirka 100 ton. Viktigt i sammanhanget är att minska utsläppen.

Unik i världen

– Vi var inte tvingade enligt några bestämmelser att satsa på hybriddrift. Men vi valde ändå att betala cirka 15 miljoner extra för hybriddriften och sätta miljön i främsta rummet. Vid standarduppdrag kommer den nya bogserbåten att minska utsläppen med ungefär 20 procent i jämförelse med en konventionell bogserbåt av den storleken. I dag finns ingen liknande i hela världen, förklarar Henrik Vuorinen.

– Varvet i Spanien har erfarenhet av att bygga innovativa båtar, bland annat för drift med naturgas. Därför blir den här ordern säkert en fjäder i hatten för varvet.

– Vår personal på bogserbåtarna har också kommit med värdefulla synpunkter som tagits tillvara i sammanhanget.

I år kommer Luleå hamn att vid behov hyra in bogserbåtskapacitet från Finland.

Artikeln är en del av Sjöfartsverkets artikel, läs hela artikeln på www.säkrafarleder.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här kommer den nya bogserbåten att se ut. Illustration:Robert Allan LPD, Vancouver, Kanada.

Sidan uppdaterad 2019-05-22