Gå till innehåll
Luleå Hamn
Certifieringsmärke
slogan

Projekt Malmporten nominerat till miljöpris

Farledsprojeket Malmporten i Luleå har nominerats till
miljöpriset Baltic Clean Maritime Award i klassen Infrastruktur. Bakom priset
står det internationella nätverket Baltic Sea Forum, BSV, med företrädare för
näringsliv, politik och myndigheter.

BSV bestå av ledamöter från Tyskland, Bergien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Norge, Ryssland, Finland och Sverige. En internationellt sammansatt jury korar vinnaren vid Baltic Sea Forum den 14 juni 2017 i Berlin.

 - Det är en ära för oss att ha blivit nominerade till priset, säger Marielle Svan, chef för Infrastrukturenheten vid Sjöfartsverket, varifrån farledsprojektet administreras.

Sedan flera år trafikeras Östersjön av en stor mängd fartyg från Europa och det sätter fokus på både miljö och säkerhet. Dessa faktorer bidrog till att priset instiftades 2013 i samarbete med EU-projektet InnoShip och The Institute of Shipping Economics and Logistics. Detta för att stärka innovativa och miljövänliga tillvägagångssätt för Östersjön och erbjuda en plattform för kunskapsutbyte och åtgärder som går att genomföra i praktiken. Nu delas priset ut för tredje gången.

 - Fartygens bränsleförbrukning, utsläpp och fraktkostnader kommer att sjunka med vardera 40% när  Malmporten blir verklighet jämfört med idag. Nomineringen visar med all tydlighet att vi ligger helt rätt i tiden utifrån den svenska regeringens ambition att öka transporterna till sjöss.

 - Malmporten skapar och bättre förutsättningar för hela Bottenhavet. Fördjupningen av Kvarken gör det möjligt för finska hamnar att dra nytta av vårt farledsprojekt, avslutar Marielle Svan.

Not. Artikeln hämtad från Sjöfartsverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2017-05-31